Ramai Yang Tak Tahu Ini Adalah Burung Paling Ganas Di Dalam Dunia

Menurut Guinness Book of Records dan National Geographics, Kasuari atau Cassowaries adalah burung yang paling berbahaya di dunia, mampu memberi pukulan maut kepada penyerangnya.

Mereka sangat tidak menentu, makhluk yang agresif, terutamanya jika cedera atau rasa terrancam. Kehidupan Cassowaries di hutan hujan di Australia dan New Guinea dan sebenarnya haiwan yang cukup malu jika tidak terganggu, tetapi jika anda membuatkan ia rasa terancam anda boleh menerima sepakan maut atau dihiris oleh kuku tajam seperti pisau.

Semasa Perang Dunia Kedua, tentera ditempatkan di New Guinea telah memberi amaran untuk menjauhkan diri daripada burung pelik ni, tetapi sesetengah daripada mereka masih menjadi mangsa.

Cassowaries ini juga merupakan salah satu haiwan yang paling sukar untuk di jaga di Zoo kerana kecederaan yang kerap dialami oleh penjaga Zoo yang menjaga mereka.

Saya suka burung yang boleh menjaga dirinya sendiri, tetapi, malangnya, ini tidak dapat membantu sangat terhadap kekejaman manusia dan ia berada dalam senarai spesies terancam..

Siapa sangka burung yang cantik ni boleh tahan ganasnya kan. Tendangan dan cakaran dia memang tahap maut tu. Tapi, buat baik dibalas baik. InsyaAllah kalau buat baik ngan burung ni, dia pun layan baik. Jangan lupa untuk SHARE info yang menarik ni. Terima kasih.

Video Aksi Burung Kasuari Burung Paling Ganas Sekali Di Dunia. Subhanallah.

Cassowary fight on Queensland's Atherton Tablelands

It's well known that cassowaries are territorial…. but it's incredibly rare to catch these massive birds fighting. Check it out! Thanks to ecologist David Nelson who filmed this on Queensland's Atherton Tablelands and shared his video with ABC Far North 👍

Posted by ABC Open on Sunday, 23 July 2017

Sumber: Khalifah Mail Online

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *